Ugrás a tartalomhoz
Hero image
Babavárás előtt

Felkészülés a babavárásra a pszichológus szemével 

Az élet egyik legmeghatározóbb pillanata, amikor egy nő lelkében megszületik a vágy, hogy kisbabája legyen, hogy anyává váljon. Sokféle érzés, gondolat, vágy, akár félelem is kavarog ilyenkor a lelkünkben, de egy dolog a világ összes leendő anyukájában közös: mindenki szeretne jó anya lenni és szeretne egészséges, boldog gyerekeket nevelni.  

Testi egészség babavárás alatt

A babatervezés időszakában az orvosok azt szokták javasolni a nőknek, hogy készüljenek fel a babavárásra, kezdjenek egészségesen táplálkozni és hagyjanak fel egészségkárosító magatartásaikkal, ha vannak ilyenek. Érdemes mindenféle kivizsgáláson is részt venni, hogy biztosan tudjuk, jól vagyunk és szervezetük az orvostudomány állása szerint képes egy egészséges gyermek kihordására. A legtöbb orvos azt is javasolja, hogy időben kezdjenek el a hölgyek kismama vitamint szedni, ami a testi egészség mellett a lelki jóllétünket is támogatja.  

>> Melyek azok az alapvető vitaminok, amikre szükség lehet várandósság előtt? 

Életmódunkkal az életnek ebben az izgalmas, izgatott, érzelmektől túlfűtött időszakában is sokat tehetünk azért, hogy a várakozás idejét jó hangulatban, jó lelki állapotban töltsük el. Az egészséges életmód a babatervezés és a baba fogantatására várakozás időszakában is elősegíti, hogy azt érezzük, mindent megtettünk, ami tőlünk telik, ebben az esetben nem csak saját magunkért, hanem kisbabánk egészségéért is.  

Prenatal terhes vitamin és Iso Whey Zero Natural fehérje

Miben segíthet egy pszichológus a várandós kismamának? 

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az anyaság, várandósság témája kapcsán a lelki állapot és a lelki egészség szerepe is, sok nő keres fel pszichológust azért, hogy ráhangolódjon, lelkileg is felkészüljön az anyaságra. Ilyenkor a pszichológussal való munka során fókuszba kerül, mit gondol a leendő anyuka az anyaságról, milyen jó vagy rossz tapasztalatai vannak a saját anyukájával. Sokat beszélgetnek arról is, milyen úton szeretne majd járni a leendő anyuka. Melyek azok a gyereknevelési elvek, amelyek közel állnak hozzá vagy távol vannak tőle.  

A babatervezés és lelki egészség témáján dolgozva kiemelten fókuszba kerülnek a leendő anyuka érzelmi szükségletei. Minél jobban, pontosabb érzékeljük saját érzelmi szükségleteinket, annál könnyebben és jobban detektáljuk másokét is. Ha érzékeljük és értjük saját érzelmi szükségleteinket, akkor kisbabánk érzéseit és szükségleteit is könnyebb lesz majd felismerni, megérteni és tartalmazni.  

Az „ elég jó szülő” sokkal jobb a gyermeknek, mint a tökéletes szülő 

Az „elég jó szülő” sokkal jobb a gyermeknek, mint a tökéletes szülő

Gyakran találkozni azzal, hogy a vágyak és a valóság elérhetetlen távolságban vannak egymástól és az anyaság témáját egy nagymértékű tökéletességre törekvés veszi körül, ami erős szorongást okoz a leendő anyukákban. A pszichológia egyik fontos fogalma az „elég jó szülő” kifejezés, melyet D. W. Winnicott vezetett be. Az „elég jó szülő sokkal jobb a gyereknek, mint a tökéletes szülő – mert a tökéletesség iránti vágy helyett rá tud hangolódni gyermeke szükségleteire, belefér, hogy néha hibázik és aztán helyrehozza a hibáját. Az „elég jó szülő” nem vár el tökéletességet sem magától, sem a gyermektől, ezzel jelentősen csökkentve a szorongást, mert nem retteg attól, hogy hibázni fog.  

Kapcsolatunk édesanyánkkal és a gyerekkori élmények szerepe 

A saját kora kisgyerekkori élményeink, az anyukánkkal való kapcsolatunk is meghatározzák, hogy éljük meg ezt az időszakot. Átalában akinek meleg, biztonságos és szeretetteljes kapcsolata volt az anyukájával, az sokkal jobban, stabilabban, magabiztosabban készül az anyaságra, míg akinek másféle, nehezebb élettörténet jutott, ott több segítségre, támogatásra van szükség az anyasággal kapcsolatos szorongások csökkenéséhez.  

A mindenféle gyerekkori trauma és egyéb, szülővé válással kapcsolatos aggodalmak mellett sokféle hiedelem és tévhit is övezi ezt az időszakot, gyakori, hogy a környezet is megterheli a leendő anyukákat, ha tudják, hogy babát terveznek. Ha hosszabban kell várni a babára, mindenféle jótanácsot kapnak a hölgyek a családi-, baráti- és kollegális körből vagy az internetről, amelyek a rágörcsölés és a teherbeesés valószínűségét vagy a leendő anya lelki állapota és a „mennyire jön könnyen a baba” téma összefüggéseit taglalják. Nincs olyan kutatás, ami egyértelmű összefüggést tudna kimutatni a „rágörcsölés” és teherbeesés témájában, illetve a lelki alkalmasság és teherbeesés kérdésében.  

A babatervezés nehézségei

Ami biztos, hogy a babatervezés – ki tudja milyen hosszú – időszakában érdemes a lelki felkészülés, ráhangolódás mellett azzal is foglalkozni, hogy sokszor nagyon nehéz és gyakran a párkapcsolatot is jelentősen megterhelő dolog teherbeesésre várakozni.  

Aki kisbabát szeretne, élete legnagyobb és legfontosabb fordulópontjára vár, sokszor hosszú hónapokon vagy akár éveken át. Nagyon nehéz és lelkileg kiemelten megterhelő hónapokon át újrakezdeni, csalódni és újra újrakezdeni. Sokszor számolnak be a babára váró nők arról, hogy teljesen kifáradnak a kettős tervezésben, hogy folyamatosan „ha összejön a baba” és „ha nem jön össze a baba” módon kell gondolkodni a jövőről. A párkapcsolatokat is nagymértékben megterhelheti, ha ez az időszak hosszabbra nyúlik. A pszichológus támogatása sokat segíthet abban, hogy a várakozás heteiben, hónapjaiban is jól és hasznosan töltsük az időt, figyelni tudjuk a lelki egyensúlyunkra, egészségünkre és párkapcsolatunkra.  

Ahogy az élet bármely időszakában, úgy a babatervezés idején is igaz, hogy az egészséges életmód és a jó lelki állapot oda-vissza hatnak egymásra. Vitaminokkal, egészséges táplálkozással, testmozgással segíteni tudjuk magunkat abban, hogy lelkileg egyensúlyban teljenek a babára várakozás hónapjai és fordítva is igaz az összefüggés, azzal, hogy foglalkozunk a lelki folyamatainkkal, érzéseinkkel, lelki jóllétünkkel, visszahatunk az életmódunkra is.  

Nézd meg, hogyan várta Mihalik Enikő születendő kisbabáját és hogyan segített benne a Prenatal vitamin!

Az, ahogy saját magunkkal bánunk, gyermekeink számára is példa lesz. Ők majd tőlünk tanulják meg, hogyan kell magunkhoz bizalommal, szeretettel fordulni. Ha szeretnénk lelki értelemben is hasznosan tölteni a babatervezés időszakát, fejlődjünk abban, hogy saját magunkhoz szeretettel, jó érzésekkel tudjunk kapcsolódni, hogy szeretni tudjuk saját magunkat.  

Tóth Andrea
Tanácsadó pszichológus
BioTechUSA szakértő