Ugrás a tartalomhoz
Hero image
Babavárás alatt / I. Trimeszter, II. Trimeszter, III. Trimeszter

Alapvető kiegészítők várandósság alatt: terhes vitaminok

A terhes vitamin, olyan vitamin- és ásványi anyag-kiegészítő termék, amelyet terhesség előtt és alatt szednek a hölgyek, de természetesen ezek a termékek sem a jó táplálkozás helyettesítését szolgálják. A terhes vitaminok olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak a fogamzóképes nők számára, amelyeket a különböző egészségügyi szervezetek, például az American Dietetic Association hasznosak tart az egészséges terhesség kimenetelében és a születési rendellenességek megelőzése érdekében. A babaváró vitaminok hasonlóak a többi multivitaminhoz, de különböző mennyiségű specifikus tápanyagot tartalmaznak, hogy jobban megfeleljenek az állapotos nők igényeinek, ezekből a kismama a neki megfelelő adagokat a kezelőorvosával beszéli meg. Cikkünkben áttekintjük azokat a vitaminokat, mikrotápanyagokat, amelyek a legfontosabbak a megfelelő növekedés és fejlődés szempontjából.  

A vitaminok fontossága a terhesség alatt

A vitaminok fontossága a terhesség alatt 

A terhes vitaminokat kimondottan kismamák számára fejlesztették a vitamin-kiegészítés és mikrotápanyagok megfelelő mennyiségű biztosítására. A terhes multivitamin bizonyos tápanyagokból emelt mennyiséget tartalmaznak, mint a vas, a folát, a kalcium egy hagyományos multivitamin készítményhez képest.   

A folátot már érdemes a fogantatás előtt egy hónappal elkezdeni, de az egészségügyi ellátás során az orvosok a terhes vitaminok szedését is szokták javasolni már a baba tervezésekor.   

A kalcium szükséges a normál csontozat fenntartásához. 

A Vas szükséges a vörösvérsejt és hemoglobin képződéséhez, amelyek a vér oxigénszállításáért felelős alkotórészei. A sovány hús, a zöld leveles zöldségek, az aszalt gyümölcsök, dió, müzlik jó vasforrások.   

A terhes vitaminokban megtalálhatunk még néhány fontos tápanyagot:   

D-vitamin 

A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához, az egészséges csontozat és izomfunkció, valamint a normál fogazat fenntartásához. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és szerepet játszik a sejtosztódásban.  

B-vitamin 

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a tested érdekében. Ez különösen igaz, ha állapotos vagy. A nyolc B-vitaminban (B-komplex) gazdag ételek fontos szerepet játszanak az egészséges terhesség támogatásában.  

  • A B1 vitamin (tiamin) hozzájárul a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez. 
  • A B2 (riboflavin) hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál látás fenntartásához, és az idegrendszer normál működéséhez.  
  • A B3 (niacin) részt vesz a normál energiatermelő anyagcserefolyamatokban.  
  • A B5 (pantoténsav) részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban és hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.  
  • A B6 (piridoxin) részt vesz a normál fehérje- és glikogén anyagcserében, hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez., hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához.   
  • A B7 (biotin) hozzájárul a bőr és a haj normál állapotának fenntartásához, és az idegrendszer normál működéséhez.  
  • A B12 (kobalamin) hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és szerepet játszik a sejtosztódásban.

C-vitamin 

Hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának, működésének, a csontozat, a porcok normál állapotának, működésének, a fogak és a bőr állapotának fenntartásához. Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és fokozza a vas felszívódását.     

Cink 

Hozzájárul a normál DNS-szintézishez, szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában. Hozzájárul a normál csontozat, a normál látás fenntartásához, valamint szerepet játszik a sejtosztódásban. Mindenki testének szüksége van kis mennyiségű cinkre. Terhes nőknél 15mg a javasolt bevitel.  

Réz   

Részt vesz a kötőszövetek normál állapotának fenntartásához, a haj és bőr normál pigmentációjához. Részt vesz a normál vasszállításban.  

Minden embernek szüksége van kis mennyiségű rézre étrendjében, de a terhes nőknek 800 mikrogrammra van szükségük megfelelő fejlődéshez.   

Minél korábban, annál jobb: Mikor kell elkezdeni a terhes vitaminok szedését?

Minél korábban, annál jobb: Mikor kell elkezdeni a terhes vitaminok szedését? 

A csecsemő minden szükséges tápanyagot az anya szervezetéből kap, ha az anya táplálkozása nem biztosítja megfelelő mennyiséget hiányok léphetnek fel.  

A terhes vitaminokat úgy tervezték, hogy a leendő anyák esetleges táplálkozási hézagai miatti hiányokat is pótolják. Természetesen mindig az a cél, hogy a szükséges tápanyagokhoz a szilárd táplálkozásunkból jussunk hozzá.  

A prenatális vitaminok sok ugyanolyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a multivitaminok, de magasabb mennyiségű folsavat és vasat tartalmaznak.  

A terherbeesés időpontját lehetetlen megjósolni és gyakran előfordul, hogy csak néhány hét után derül ki, valóban sikerült-e a fogantatás, viszont a csecsemő fejlődésének nagy része a terhesség korai heteiben történik. Emiatt jó ötlet feltöltött raktárakkal elkezdeni a babavárás folyamatát, a rizikó csökkentés miatt is. Nemzetközi ajánlások alapján folátból legalább 400 mikrogramm javasolt már a teherbeesés előtt is,  

Egyéb fontos tápanyagok és kiegészítők  

Vannak más tápanyagok is, amelyek kiemelkedő fontosságúak lehetnek a várandósság folyamán. 

Omega-3 zsírsavak 

Az omega-3 zsírsavak körébe tartozik a DHA és az EPA. Ezek a zsírok, köztük a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav), olyan élelmiszer-forrásokból származnak, mint a zsíros halak és diófélék. Az EPA és a DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, mely kedvező hatás 250mg EPA és DHA bevitelével érhető el.  

Kolin 

A testünk is képes kolint előállítani, de nagyrészét élelmiszerekből fogyasztjuk el. A marhahús, a sertés, a csirke, a hal és a tojás is kiváló kolin forrás. Mivel a kolin leginkább állati eredetű élelmiszerekben található, ha a kismama nem kívánja a húst vagy vegetáriánus, fokozottabb figyelmet igényel.   

A megfelelő terhes vitamin és kiegészítők kiválasztása, mindenképp a nőgyógyász segítségével történjen és ha előfordul apró mellékhatás egy termék fogyasztásakor a kezelő orvos felismeri, hogy ez a terheség hatása vagy érdemes más mennyiségben esetleg alternatív termékkel kiegészíteni az étrendet.  

Milyen étrendre van szüksége egy terhes nőnek?

Milyen étrendre van szüksége egy terhes nőnek? 

Egy babát váró hölgy esetében kiemelkedő szerepe van az egészséges tápanyagokban gazdag élelmiszereknek. Figyelni kell a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztásra, melyet húsokkal, tojással, halakkal, sovány tejtermékekkel tud biztosítani. A zöldségekkel, teljesértékű gabonákkal vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolunk, de a rostanyagok miatt a székrekedés ellen is tehetünk. A brokkoli és a sötétzöld leveles zöldségek kiváló C-vitamin, vas, folsav források is. A hüvelyesek növényi eredetű rost-, fehérje-, vas-, folát- és kalciumforrások, melyekre a hölgyek testének nagyobb szüksége van terhesség alatt. Fontos a jó zsírok előnyben részesítése is, az Omega-3 bevitel, melyre kiváló a lazac.   

A Prenatal vitamin komplett babaváró csomag egy olyan komplexen összeállított termék, amely tartalmazza azokat a mikrotápanyagokat amelyekre a várandósság előtt, alatt és utána a szoptatás ideje alatt szüksége van a szervezetnek, amennyiben szilárd étkezések során azokat nem sikerül biztosítani a szervezetünknek.  

A Mega Omega3 minőségi halolajforrás, 40% EPA és 30% DHA tartalommal és a kisebb méretű lágyzselatin kapszula könnyen le is nyelhető.  A folsav mellett D-vitamin és C – vitamin pótlásra is szükség lehet. Amennyiben szükség van magnézium pótlásra a szerves kötésű Magnesium+Chelate és cink bevitelre pedig a Zinc+Chelate kiváló választás. Amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy szükséges plusz fehérje kiegészítés, ajánljuk a Prenatal Shake-et, amely egy fehérjében és élelmi rostban gazdag italpor, a várandósság egyes trimesztereihez igazított adagolással, de ha az Iso Whey Zero Natural és a Vegan Protein is alkalmazható kismamák esetében. 

A cikkben szereplő termékek közül étrendkiegészítőnek számít a Prenatal Vitamin, a C-vitamin, a D-vitamin, a Magnesium+Chelate és a Zinc+Chelate.  

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! A termékek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot! A termékeket kisgyermekek elől elzárva kell tárolni!”