Ugrás a tartalomhoz
Hero image
Babavárás alatt / I. Trimeszter, II. Trimeszter, III. Trimeszter

Milyen étrendkiegészítőket fogyaszthatunk várandósság alatt? 

Sok várandós anyukában felmerülhet a kérdés, hogy vajon szedhetjük-e tovább a jól megszokott táplálék-kiegészítőinket ebben az időszakban? Nem lesz ez ártalmas a babára? Esetleg van, amit kifejezetten ajánlott ilyenkor fogyasztani, esetleg ajánlott kerülni? Mennyire biztonságosak az étrendkiegészítők? Ebben a cikkben igyekszünk kimerítő választ adni a felmerült kérdésekre!  

Mikortól érdemes jobban odafigyelni a táplálkozásunkra? 

Természetesen mindig érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra a saját egészségünk érdekében, de amikor babát tervezünk, ez fokozottan igaz. Terhesség előtt minimum 1-2 hónappal, a babtervezéskor is tudatos táplálkozással készíthetjük fel a testünket, hogy a körülmények ideálisak legyenek a fogantatáshoz és később a baba fejlődését is szolgálják… 

A várandósság időszaka alatt igyekezzünk elkerülni az elterjedt kliséket, mint a “kettő helyett kell enni” és “azt edd, amit kívánsz, a tested úgyis érzi”, mert ezekből alakul ki legnagyobb kockázattal a terhességi túlsúly, amit aztán kínkeserves munka leadni, arról nem is beszélve, hogy fontos szem előtt tartani a baba egészségét és azt, hogy itt alapozzuk meg a születéskori súlyát és ezzel befolyásolhatjuk a későbbi nehézségeit a testsúlyával kapcsolatban.  

A várandósság során a három trimeszterben némileg eltér a tápanyag igény mind a makronutriensek, mind a vitaminok és ásványi anyagok szempontjából. De érdemes átgondolni azt is, milyen táplálék-kiegészítőket fogyasztunk, fogyaszthatunk. A várandósság alatti táplálkozásról már korábbi cikkünkben írtunk, most a táplálék-kiegészítők szerepét nézzük át.  

Fehérje fogyasztás és a fehérje turmix szerepe a várandós kismama életében 

A fehérje fontos tápanyag nem csak a sportolók, de mindenki életében, így a várandós anyukák életében is. A fehérje mint tápanyag az izomtömeg és a normál csonttömeg fenntartását is segíti a várandósság ideje alatt. Már a 2. trimesztertől némi plusz fehérje igénnyel számolhatunk, ez az érték pedig a 3. trimeszterben még tovább növekedhet Majd a fehérje bevitelt a normál időszakhoz képest célszerű kiegészíteni plusz fehérje pótlással egészen az e anyatejes táplálás végéig! 

Korábbi, fehérjékről szóló videónkból megtudhatod, mi is az a fehérje turmix, mire jó és milyen típusok vannak. A várandósság alatt a hölgyek tápanyag igénye némileg változik annak érdekében, hogy a magzat fejlődését segítse. A legjobb, ha változatosan étkezünk úgy, hogy tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, jó zsírokat, gyümölcsöket és zöldségeket.  

A fehérje elengedhetetlen a magzat megfelelő fejlődéséhez és az anya szervezetében is alapvető makronutriens. Az elégtelen fehérje fogyasztás a baba születési súlyára, de későbbi egészségére is hatással van.  

A fehérje esszenciális építőköve a testünk szöveteinek, rengeteg funkcióban tölt be szerepet a szervezetben. Nem csak a szervezet struktúrájához elengedhetetlen, de felelős a Ph- és folyadékegyensúlyért, valamint az immunrendszer egészségéért. Segíti a baba növekedését, valamint segíti a szövetek regenerációját. Szerepe van az antitestek termelésében az immunrendszer részére, valamint az oxigénszállításban. A baba egészséges fejlődésének egyik alapja a megfelelő fehérje bevitel.  

A protein turmixok ugyanúgy fogyaszthatók a várandósság alatt, mint bármikor máskor és nem csak sportolók számára ajánlottak. Koncentrált formában tartalmazzák a szükséges fehérje mennyiséget, így fogyasztásukkal könnyedén és gyorsan lehet kielégíteni a fehérje igényt. Arra azonban oda kell figyelni, hogy bizonyos, sportolóknak szánt fehérje turmixok esetén lehet az összetevők között olyan stimuláns, vagy növényi hatóanyag, ami a kismamáknak nem ajánlott. 

A fehérje megfelelő mennyiségű fogyasztásának előnyei 

  • Jóllakott állapotban tart 
  • Hozzájárul a vércukorszint stabilitásához 
  • Segít megtartani az izomtömegedet 
  • Segíti a regenerációt, főleg, ha edzel is a várandósság alatt 
  • Gyorsan fedezi a tápanyag szükségletedet, ami különösen előnyös abban az időszakban, amikor nem igazán van étvágyad 
  • A kollagén alapú táplálék-kiegészítők pedig támogatják az ízületek, körmök, haj egészségét és csökkentik a striák kialakulásának esélyét.  

A BioTechUSA kínálatából ajánljuk az  

Mi a helyzet a kollagénnel? 

A testünkben lévő fehérjék 25-35%-a kollagén. Fontos szerepe van a bőr, a haj, a köröm, a kötőszövetek összetételében, ez utóbbiak rugalmasságában. Várandós anyukáknak különösen fontos a kollagén, hiszen igényük megnövekszik ebben az időben, hiánya pedig problémákat okozhat, amelyek közé tartozik pl a stria, vagyis a terhességi csíkok.  

Ajánljuk a kollagén fehérje kiegészítésére napi 5-15g mennyiségben a Collagen italport vagy a Collagen Liquid termékünket, amelyek a kötőszövetek felépítésében játszanak szerepet.  

Mikor mennyi vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk a várandósság alatt és után? 

A magzatvédő vitaminok közül a legfontosabb a folát (B9-vitamin vagy folsav), ami a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében, de a B2-, B3-, B6- és B12-vitaminok bevitelére is figyeljünk, mert ezek az általános fáradtság csökkentését is segítik, az immunrendszer és idegrendszer támogatása mellett! Babatervezés időszakában 600 mcg, míg 800 mcg a várandósság alatt a javasolt mennyiség! 

C-vitamin és a D-vitamin (ez utóbbiból minimum 10 mcg a javasolt ősztől-tavaszig) de sportolás mellett ennél magasabb dózis is bevihető, a szervezet általános működéséhez nélkülözhetetlenek! 

Vashiány esetében a teherbeesés is nehezebb, de a terhesség idején és szoptatás ideje alatt a vasszükséglet még fokozottabb, hiszen a vas (14-18 mg) hozzájárul a normál vérképzéshez, ahogy az immunrendszer optimális működéséhez is! 

magnéziumból (300-400 mg) és kalciumból is többet (akár 1200 mg-t) igényel a terhesség alatt a szervezet, ezért is fontos, hogy jobban odafigyeljünk ezen ásványi anyagok bevitelére. 

cink (15 mg) esetében is figyeljünk a szükségletek bevitelére, mind a terhesség tervezésekor, mind a várandósság alatt és a szoptatás idején is, hiszen szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában is! 

Ha komplex terméket keresel, akkor javasoljuk a Prenatal Vitamint, amit kifejezetten a várandósság és az ezt megelőző, valamint ezt követő időszak igényeire fejlesztettünk ki.  

A BioTechUSA kínálatából ajánlott vitaminok és ásványi anyagok: 

Szoptatás alatt szedhető termékek: 

  • Vitamin D3 tabletta 
  • Vitamin C 1000 Bioflavonoids 

Mit kerüljünk az étrend-kiegészítők közül a várandósság idején és szülés után? 

Arra figyelj oda, hogy kerüld azokat a termékeket, amelyek koffeint vagy más stimuláns hatóanyagokat tartalmaznak. Erre oda kell figyelni más jellegű termékek esetén is, hiszen előfordulhatnak akár fehérje termékben vagy aminosavakban. Érdemes kerülni a testsúly kontroll formulákat és így az L-karnitin tartalmú termékeket is.  

Ha bizonytalan vagy abban, ahogy milyen más termékek fogyaszthatók vagy kerülendők, esetleg kérdésed van még a táplálkozással kapcsolatban a várandósság időszakában, keresd szakértőinket!  

Németh Sándor, táplálék-kiegészítő specialista 

Nagy Dóra, edzés és táplálkozási tanácsadó