Ugrás a tartalomhoz
Hero image
Babavárás alatt / I. Trimeszter, II. Trimeszter, III. Trimeszter

Milyen étrendkiegészítőket fogyaszthatunk várandósság alatt? 

Sok várandós anyukában felmerülhet a kérdés, hogy vajon szedhetjük-e tovább a jól megszokott táplálék-kiegészítőinket ebben az időszakban? Nem lesz ez ártalmas a babára? Esetleg van, amit kifejezetten ajánlott ilyenkor fogyasztani, vagy ajánlott kerülni? Mennyire biztonságosak az étrendkiegészítők? Ebben a cikkben igyekszünk kimerítő választ adni a felmerült kérdésekre!   

Várandósság előtt minimum 1-2 hónappal, a babtervezéskor is tudatos táplálkozással készíthetjük fel a testünket

Mikortól érdemes jobban odafigyelni a táplálkozásunkra? 

Természetesen mindig érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra a saját egészségünk érdekében, de amikor babát tervezünk, ez fokozottan igaz. Várandósság előtt minimum 1-2 hónappal, a babtervezéskor is tudatos táplálkozással készíthetjük fel a testünket, hogy a körülmények ideálisak legyenek a fogantatáshoz és később a baba fejlődését is szolgálják. 

A várandósság során a három trimeszterben némileg eltér a tápanyag igény mind a makronutriensek, mind a vitaminok és ásványi anyagok szempontjából. De érdemes átgondolni azt is, milyen táplálék-kiegészítőket fogyasztunk, fogyaszthatunk. 

Fehérje fogyasztás és a fehérje turmix szerepe a várandós kismama életében 

A fehérje fontos tápanyag nem csak a sportolók, de mindenki életében, így a várandós kismamák életében is. A fehérje, mint tápanyag az izomtömeg és a normál csontozat fenntartását is segíti a várandósság ideje alatt is. Már a 2. trimesztertől némi plusz fehérje igénnyel számolhatunk, ez az érték pedig a 3. trimeszterben még tovább növekedhet A fehérje bevitelt tehát a normál időszakhoz képest célszerű egy kicsit megemelni, elsősorban táplálkozással, ha pedig szükséges, akkor magas fehérjetartalmú italpor kiegészítésével is egészen az anyatejes táplálás végéig. 

A várandósság alatt a hölgyek tápanyag igénye némileg változik annak érdekében, hogy a magzat fejlődését segítse. A legjobb, ha változatosan étkezünk úgy, hogy tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, megfelelő minőségű és mennyiségű zsírokat, gyümölcsöket és zöldségeket. 

A protein turmixok nem csak sportolók számára ajánlottak, ugyanúgy fogyaszthatók a várandósság alatt is. Természetesen nem helyettesítik a változatos és kiegyensúlyozott étrendet, de koncentrált formában tartalmaznak fehérjét. Arra azonban oda kell figyelni, hogy bizonyos, sportolóknak szánt fehérje turmixok esetén lehet az összetevők között olyan stimuláns, vagy növényi hatóanyag, ami a kismamáknak nem ajánlott.  

A fehérje fontos tápanyag nem csak a sportolók, de mindenki életében, így a várandós kismamák életében is

A fehérje megfelelő mennyiségű fogyasztásának előnyei 

A fehérje megfelelő mennyiségű fogyasztásának előnyei 

  • Segít megtartani az izomtömegedet  
  • Hozzájárul a normál csontozat fenntartásához 
  • Segíti a fehérje szükségleted kielégítését  

A BioTechUSA kínálatából ajánljuk az alábbi termékeket: 

Ajánljuk a kollagén fehérje kiegészítésére napi 5-15g mennyiségben a Collagen italport vagy a Collagen Liquid termékünket. 

Mi a helyzet a kollagénnel? 

A testünkben lévő fehérjék 25-35%-a kollagén. Ajánljuk a kollagén fehérje kiegészítésére napi 5-15g mennyiségben a Collagen italport vagy a Collagen Liquid termékünket. 

Mikor mennyi vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk a várandósság alatt és után? 

A magzatvédő vitaminok közül a legfontosabb a folát, ami a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében, de a niacin, a B2-, B6- és B12-vitaminok bevitelére is figyeljünk, mert ezek az fáradtság csökkentését is segítik, ezen kívül fontosak még a B12-, B6-, C- és D-vitamin, valamit cink, folát, szelén és vas, ezek ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez. Folátból babatervezés időszakában 600 mcg, várandósság alatt míg 800 mcg a javasolt mennyiség. 

A C-vitamin és a D-vitamin (ez utóbbiból minimum 1500-200 NE javasolt ősztől-tavaszig), de sportolás mellett ennél magasabb dózis is bevihető, ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez. 

Várandósság idején és szoptatás ideje alatt a vasszükséglet fokozottabb, hiszen a vas (14-18 mg) hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, ahogy az immunrendszer optimális működéséhez is. 

A magnéziumból (300-400 mg) és kalciumból is többet (akár 1200 mg-t) igényel a terhesség alatt a szervezet, ezért is fontos, hogy jobban odafigyeljünk ezen ásványi anyagok bevitelére. 

A cink (15 mg) esetében is figyeljünk a szükségletek bevitelére, mind a terhesség tervezésekor, mind a várandósság alatt és a szoptatás idején is, hiszen szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában is! 

Ha komplex terméket keresel, akkor javasoljuk a Prenatal Vitamint, amit kifejezetten a várandósság és az ezt megelőző, valamint ezt követő időszak igényeire fejlesztettünk ki.  

A BioTechUSA kínálatából ajánlott vitaminok és ásványi anyagok: 

Szoptatás alatt szedhető termékek: 

  • Vitamin D3 tabletta 
  • Vitamin C 1000 Bioflavonoids 

Mit kerüljünk az étrend-kiegészítők közül a várandósság idején és szülés után? 

Fontos, hogy mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt, terméket szeretnél használni kismamaként, elsősorban konzultálj a kezelőorvosoddal. Ha pedig bármilyen kérdésed lenne a termékeinkkel kapcsolatban, keresd szakértőinket!

Németh Sándor, táplálék-kiegészítő specialista 
Nagy Dóra, edzés és táplálkozási tanácsadó

A cikkben megjelent étrend-kiegészítők: Mega Omega3, Magnesium+Chelate, Zinc+Chelate, Vitamin D3 tabletta, Vitamin C 1000 Bioflavonoids, One-a-day multivitamin 

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! A termék fogyasztásával kapcsolatban konzultálj kezelőorvosoddal. A terméket kisgyermekek elől elzárva tárold! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot! 

Prenatal Shake: Az élelmiszer alkalmazását megelőzően konzultálj kezelőorvosoddal. A terméket nem a csecsemők, hanem az édesanyák kiegyensúlyozott és változatos étrendjének kiegészítésére ajánljuk.