Ugrás a tartalomhoz
Hero image
Babavárás alatt / I. Trimeszter, II. Trimeszter, III. Trimeszter

Lelki egészség a babavárás időszakában 

Az élet egyik legfontosabb és legmeghatározóbb pillanata, amikor egy nő ráébred, hogy várandós. Napjainkban többnyire ezt a pozitív terhességi teszt tudatja a nőkkel, de vannak, akik megálmodják vagy megérzik, hogy testükbe új élet költözött, már azelőtt, hogy a teszt kimutatná azt. Minden édesanya vissza tudja idézni azt a pillanatot, amikor megtudta, hogy már nincs egyedül. Nagyon felfokozott, erős, intenzív érzésekkel teli pillanat ez az életben, ami úgy változtat meg mindent, hogy a valóságban még semmi változás nem látszik.  

A nők többsége ilyenkor az életmódján is igyekszik változtatni, fontosabbá válik az egészséges táplálkozás, sokan, – ha előbb nem -, ekkor megkezdik a kismama vitamin szedését vagy próbálnak sokkal jobban odafigyelni a megfelelő mennyiségű pihenésre. A testi változásokat az első pillanattól kezdve intenzív lelki történések, változások is kísérik. Sok kismama számol be nagyon különleges álmokról, újszerű, más típusú álmok megjelenéséről ebben az időszakban. Sokan az első pillanattól kezdve érzékelik, hogy a lelkük is anyukává kezd válni, míg néhányan erősödő vagy fokozott szorongásokról számolnak be.  

Testi-lelki változások várandósság alatt 

A testünkben zajló hormonális változások is hatással lehetnek hangulatunkra, gondolatainkra, érzéseinkre. A testi egészség kérdése mellett a várandóság alatt mindig fókuszba kerül a lelki egészség kérdése is. Nehéz általánosságban fogalmazni arról, hogy kiben milyen érzések, gondolatok, lelki folyamatok zajlanak ilyenkor, de a tökéletes, rózsaszín boldogságban úszó kismamák többnyire csak a magazinok címlapján láthatóak, a valóságban mindenki próbál felkészülni élete egyik legfontosabb feladatára egy megszokottnál kicsit labilisabb lelki állapotban. Sokaknak nehéz elfogadni a testi változásokat is, aggódnak az alakjuk vagy a párkapcsolatukban bekövetkező változások miatt.  

Hormonbomba és hangulati hullámzás 

A lelki egyensúly megteremtése nem könnyű akkor, amikor egy hormonbomba robban fel testünkben, sokan küzdenek hangulati hullámzással. Ha ez csak egy nagyobb érzékenységben nyilvánul meg, abban, hogy könnyebb elsírja magát valaki, akkor érdemes arra is gondolni, hogy a terhesség természetes velejárója, hogy az érzések, érzelmek világa közelebb jön hozzánk. Sajnos vannak, akik nagyon szélsőséges hangulatingadozással, néha boldogtalanság érzéssel kísérve élik meg ezt az állapotot, ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. A lelki egészségünkért sokat tehetünk azzal, ha teszünk magunkért, figyelünk az életmódunkra, figyelünk a testi és lelki szükségleteinkre.  

Az otthonról hozott minta 

A várandóság hónapjai alatt mindenki gondolkodik azon, hogy mit hozott otthonról, milyen anyai mintát látott, mi az, amit ebből szeretne tovább vinni és mi az, amit biztos, hogy másként szeretne majd, mint ahogy a saját anyukája csinálta. A legtöbb kismama megfogalmazza, hogy szeretné, ha születendő gyermeke szeretetben, biztonságban, jó érzésekkel körülvéve töltené gyerekkorát. 

Az első két év fontossága – mit tehetünk ezért a várandósság alatt?

A pszichológia tudománya szerint az első két évben tanulnak meg a gyerekek bízni, bizakodni, ekkor születik meg a gyerekekben a bizalom érzelmi élménye, amire aztán egész további életünkben szükségünk van és a lelki jóllétünk alapja. A legtöbb pszichológus szerint a bizalom érzése szorosan összekapcsolódik a biztonság élményével. Az pedig, hogy egy baba mitől érzi magát biztonságban, elsősorban azon múlik, mennyire érzékeli jól, mennyire érti meg jól a környezete azt, hogy éppen mire van szüksége.  

Az egyik legfontosabb dolog, amit egy anyuka adhat gyermekének, a biztonság élménye. Ha megfelelően érzékenyen reagál a gyermeke szükségleteire, megtanítja a gyereknek azt, hogy bízhat abban, hogy amikor szüksége van támaszra, segítségre, lesz majd, aki segít. Ha egy babára jól reagál a környezete, kialakul benne a belső biztonság élménye, képessé válik hinni, bízni másokban, ez pedig fontos alapja a későbbi egészséges lelki működésnek. A biztonságban lévő babák a világot egy jó helynek, az életet pedig egy jó és értékes dolognak érzékelik. Kutatások bizonyítják, hogy a biztonság élménye szükséges például ahhoz, hogy a gyerekek kíváncsian, érdeklődve forduljanak a környezetük felé, hogy kedvet kapjanak felfedezni azt, de ahhoz is a biztonság élményére van szükség, hogy társaikkal barátságosak, együttműködőek legyenek. Nagyon fontos tehát ez az első, korai időszak.  

A várandóság ideje alatt kiemelten érdemes foglalkozni azzal, hogyan is viszonyulunk saját magunk és mások szükségleteihez. Ha fejlődünk abban, hogy saját magunk szükségleteit érzékeljük, ha képessé válunk arra, hogy saját magunkhoz jól és szeretettel kapcsolódjunk, sokkal könnyeben fogjuk majd kisbabánk szükségleteit is érzékelni és érteni.  

Ahogy a testi egészség kérdésével foglalkozunk ilyenkor, úgy érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy lelkileg is jól legyünk. A várandóság hónapjai alatt fokozatosan érdemes áthelyezni a fókuszt a belső világunk felé, érdemes megtanulni kicsit lelassulni, megtanulni megállni, megtanulni szemlélődni az érzéseink világában. Azzal, hogy a belső, lelki történéseink felé fordulunk, befelé figyelünk, erősíteni tudjuk az intuícióinkat, az anyai megérzéseinket. Amikor egy védtelen, beszélni nem tudó kisbabánk van, nagyon jól jön, ha az érzéseink, megérzéseink is segíteni tudnak minket abban, hogy érzékeljük azt, mire van szüksége, ha érezzük, hogy miért sír vagy ha valami tudattalan tudáson keresztül tudjuk, hogy mitől nyugszik meg. 

Ha a mama jól van, az a babának is jó 

A várandóság ideje jó lehetőség arra, hogy elkezdjünk magunkhoz másként viszonyulni, hogy elkezdjünk magunkkal jobban, szeretetteljesebben bánni. Örökérvényű igazság, hogyha a mama jól van, az a babának is jó. Ez az a pont az életünkben, amikor kifejezetten érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy jóban legyünk magunkkal. A várandóság alatti lelki életmódváltással a saját életminőségünk mellett a gyermekünk, gyermekeink és a családunk életminőségét is jó irányba tudjuk megváltoztatni. A mi lelki életmód váltásunk a babánk biztonság élményét segíti majd és ezáltal azt, hogy jobb és boldogabb életre legyen lehetősége. Ha nagyon nehéznek érezzük, hogy saját magunkkal szeretetteljesen bánjunk a várandóság alatt, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, aki segíteni tud ebben.  

Tóth Andrea 
Tanácsadó szakpszichológus
BioTechUSA szakértő